Posts

Showing posts from August, 2015

pregnant vs arthritis

Image
Assalamualaikum w.b.t.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ Kali ni nak cerita tentang penyakit ku.  Sebenarnya aku dah pernah cerita tentang benda ni, dalam entri dahulu kala; yang mana aku dah delete habis blog tu. hahaha.. atas sebab-sebab yang tidak dapat ku elakkan. Makanya, izinkan daku berbicara kembali yer.
Psoriatic arthritis ini nama penyakit aku, untuk keterangan lebih lanjut, boleh klik SINI.  aku tak akan ulas panjang-panjang, aku nak cerita sikit jer.  mula-mula aku dapat penyakit ni, sekitar umur 14++ tahun. haha, bermula dengan kebengkakan yang terdapat di ovari,  lepas tu, dia bengkak jari tangan. satu jari je. so, berubat merata.  dari tradisional sampai moden, dari kerajaan sampai swasta. akhirnya, hospital al-islam kampung baru yang detect aku dapat penyakit Rheumatic fever. memang effect jantung aku sangat masa tu.  So, lepas berubat sume, alhamdulillah. entah kenapa penyakit jantung tu ilang sekitar umur aku 19++. dan sekitar tahun 23++, tiba-tiba aku sakit balik. hahaha. a…

syiling emas - gold coin

Image
Assalamualaikum w.b.t.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
yezza. semua orang confirm tau pasal emas kan. yer, aku pun tahu pasal emas.  bagi aku, aku tak suka emas. haha. secara jujurnya. bila cakap pasal emas. aku terus buat kesimpulan emas = barang kemas. sampai aku nak kahwin tahun lepas, masa family lelaki nak datang merisik. aku boleh bertekak dengan ubai pasal 'emas' sebab memang tak suka. haha! stubborn. very much. so much. lepaas dah merisik, aku ingat dah tak ada isu lagi pasal 'emas' ni. sekali rupanya masa nikah nak kena ada juga 'emas' ni dalam hidup aku. STRESSSS oi. stress fikir pasal cincin. aku pergi kedai emas H**** untuk settlekan cincin nikah. penat akak tu explain dengan aku, umpama masuk telinga kiri keluar telinga kanan. dah la tak suka, tak faham. penyudahnya aku beli emas 'putih' sebab aku cakap emas 'kuning' tu buruk. gelak je akak yang jaga aku. 
the story is, aku cakap dengan ubai, tak boleh ke bagi aku gold bar instead …

the new me

Image
Assalamualaikum.  Setelah sekian lamanya diriku menyepi. Kali ini kembali unutk meneruskan misi bagi memeriahkan blog yang dah lama bersarang. Haha. ^^,
I'm back for good, insyaAllah. I'll tell, share, write up about my journey as a wife, as a daughter, as a patient, as a student and my life in this world once again.  Just click the 'X' button if you don't like to read my story okay. Not necessary to read my blog if you don't like it. 
So, let me introduce. picture taken by senigrafi do follow https://instagram.com/senigrafi/
my name is husna idris. happy to announce that i'm a wife to ubaidullah. very-very soon to be a mother. daughter to mr. idris and mrs. sulaihah. daughter-in-law to mr. ramlan and mrs. hajar. i'm a arthritis patient. also known as psoriasis arthritis (i'll update my story later). i'm a PhD student, in UTM Skudai, Malaysia.
so, good to know you dear reader.  have a nice day okay. 
if you're a muslim, keep reading the Quran…